Juz ma prawie gotowe, a czy drogie?? Misiek mowi ze graty nie sa az tak drogie, pozostaje kwestia kto to posklada i za ile
Świece żarowe - TDI
Zwiń
X
-
Świece żarowe - TDI
Witojcie;
przeszukałem forum i net - ale nie znalazłem. Jak rozpoznać, z którego roku sa świece żarowe?
Już piszę w czym problem. Przed świętami autko nie chciało zapalić. Kręci, kręci, kręci - zaczyna piszczeć kontrolka oleju ta czerwona - a zapalić nie chciało. Czyli - laweta i serwis. A w serwisie diagnoza - komputer pokazuje błędy na 3 świecach żarowych... Smaczku całej tej sprawie dodają fakty:
- silnik najechane ma 70 000 km w ciągu 2,5 roku. A świece ponoć wytrzymują 6 lat lub 200k km
- auto nigdy nie było jakoś bardzo katowane lub jeżdżone przez nowicjuszy
- nie było jakichś solidnych mrozów - ledwie minus 1
- auto było 10 dni wcześniej w serwisie na przeglądzie; wymiana oleju, tarcz i klocków hamulcowych
Dlatego moje pytanie o rok produkcji świec, bo zaczynam podejrzewać, że ktoś w serwisie zrobił mnie w konia podmieniając mi świece? Dostałem stare - ich niesprawność pewnie nie będzie kwestionowana - ale chcę poznac, z którego są roku. Bo przecież niemozliwe, żeby padły na raz wszystkie 3 - a tydzień wcześniej na komputerze nie było o tym żadnej wzmianki...
-
-
świece ponoć wytrzymują 6 lat lub 200k km
Niesprawność świec nie musi oznaczać że nie grzeją. Mogą grzać słabo lub być stare. Świece pracują w skrajnie niekorzystnym otoczeniu, dlatego powinno się je wymieniać systematycznie ponieważ z czasem może dojść do upalenia.
ale chcę poznac, z którego są rokuSzlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez phrixNapisz jakiej firmy są te świece i gdzie kupowane.Zamieszczone przez ziuteckiDlatego moje pytanie o rok produkcji świec, bo zaczynam podejrzewać, że ktoś w serwisie zrobił mnie w konia podmieniając mi świece? Dostałem stare - ich niesprawność pewnie nie będzie kwestionowana - ale chcę poznac, z którego są roku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez phrixJeżeli świece mają 2.5 roku to mogły się spalić nie ma w tym nic dziwnego. Napisz jakiej firmy są te świece i gdzie kupowane.
Tak jak pisał tryton; chcę sprawdzić (najprościej po roku produkcji świec), czy one są z mojego auta. Ale za chiny nie mogę rozszyfrować ciągu cyferek:
BOSCH
0 250 402 001 5V
FRANCE 982 (955)
VW N105 916 03 (RB3)
tyle jest na starej świecy. "N105 916 02" jest na nowym pudełku po tych, co zamontowali - więc rok musi być ukryty w dwóch pierwszych wierszach?
Komentarz
-
Komentarz