Świece żarowe - TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawe545
    Classic
    • 2010
    • 4

Świece żarowe - TDI

Juz ma prawie gotowe, a czy drogie?? Misiek mowi ze graty nie sa az tak drogie, pozostaje kwestia kto to posklada i za ile
  • ziutecki
    Drive
    • 2009
    • 61

Świece żarowe - TDI

Witojcie;

przeszukałem forum i net - ale nie znalazłem. Jak rozpoznać, z którego roku sa świece żarowe?

Już piszę w czym problem. Przed świętami autko nie chciało zapalić. Kręci, kręci, kręci - zaczyna piszczeć kontrolka oleju ta czerwona - a zapalić nie chciało. Czyli - laweta i serwis. A w serwisie diagnoza - komputer pokazuje błędy na 3 świecach żarowych... Smaczku całej tej sprawie dodają fakty:
    - silnik najechane ma 70 000 km w ciągu 2,5 roku. A świece ponoć wytrzymują 6 lat lub 200k km
    - auto nigdy nie było jakoś bardzo katowane lub jeżdżone przez nowicjuszy
    - nie było jakichś solidnych mrozów - ledwie minus 1
    - auto było 10 dni wcześniej w serwisie na przeglądzie; wymiana oleju, tarcz i klocków hamulcowych

Dlatego moje pytanie o rok produkcji świec, bo zaczynam podejrzewać, że ktoś w serwisie zrobił mnie w konia podmieniając mi świece? Dostałem stare - ich niesprawność pewnie nie będzie kwestionowana - ale chcę poznac, z którego są roku. Bo przecież niemozliwe, żeby padły na raz wszystkie 3 - a tydzień wcześniej na komputerze nie było o tym żadnej wzmianki...

Komentarz

• tryton
      Elegance
      • 2008
      • 935

Zamieszczone przez ziutecki
      A świece ponoć wytrzymują 6 lat lub 200k km
      Nie ma reguły ile wytrzymają świece założenie że mają wytrzymać ileś tam lat albo ileś km jest założeniem błędnym

Komentarz

• phrix
        L&K
        • 2007
        • 1000
        • Audi
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

świece ponoć wytrzymują 6 lat lub 200k km
        Jeżeli świece mają 2.5 roku to mogły się spalić nie ma w tym nic dziwnego. Napisz jakiej firmy są te świece i gdzie kupowane.

Niesprawność świec nie musi oznaczać że nie grzeją. Mogą grzać słabo lub być stare. Świece pracują w skrajnie niekorzystnym otoczeniu, dlatego powinno się je wymieniać systematycznie ponieważ z czasem może dojść do upalenia.

ale chcę poznac, z którego są roku
        Czasami jest nabity numer częściej nadruk, może się doszukasz.
        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• tryton
          Elegance
          • 2008
          • 935

Zamieszczone przez phrix
          Napisz jakiej firmy są te świece i gdzie kupowane.
          Zamieszczone przez ziutecki
          Dlatego moje pytanie o rok produkcji świec, bo zaczynam podejrzewać, że ktoś w serwisie zrobił mnie w konia podmieniając mi świece? Dostałem stare - ich niesprawność pewnie nie będzie kwestionowana - ale chcę poznac, z którego są roku.
          Kolega to raczej chce się dowiedzieć czy świece które dostał to są świece z jego auta

Komentarz

• ziutecki
            Drive
            • 2009
            • 61

Zamieszczone przez phrix
            Jeżeli świece mają 2.5 roku to mogły się spalić nie ma w tym nic dziwnego. Napisz jakiej firmy są te świece i gdzie kupowane.
            Ok, nie napisałem wprost; ale w tytule masz, że Octa jest z '09 - a teraz mamy jeszcze '11; dlatego mają dwa i pół roku, bo od nowości

Tak jak pisał tryton; chcę sprawdzić (najprościej po roku produkcji świec), czy one są z mojego auta. Ale za chiny nie mogę rozszyfrować ciągu cyferek:

BOSCH
            0 250 402 001 5V
            FRANCE 982 (955)
            VW N105 916 03 (RB3)

tyle jest na starej świecy. "N105 916 02" jest na nowym pudełku po tych, co zamontowali - więc rok musi być ukryty w dwóch pierwszych wierszach?

Komentarz

• Biszczu
              RS
              • 2011
              • 5567

ziutecki, świece o nr N 105 916 03 były montowane w autach nowych do 12.2010 r., więc produkcja była podejrzewam na pół roku przed włożeniem w auto
              "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

Pracuję...